woensdag 11 augustus 2010

Hero Quest - Componenten

Hero Quest heeft, naast een zeer aangename gameplay, nog een andere troef in huis. Namelijk, haar componenten. In de doos van Hero Quest kan je enorm veel componenten terugvinden en die overlopen we hieronder stuk voor stuk. Zo weet je precies wat er zich in zo'n Hero Quest doos bevindt. We beginnen bij het begin en dat is de doos. Als je de doos opendoet en de map en de verschillende kaarten eruit neemt ziet deze er ongeveer als volgt uit. De rechtse foto laat zien dat er zelfs instructies aan de binnenkant van de doos staan.


Allereerst vallen de vele mooi afgewerkte miniaturen op die in de doos zitten. Er zijn 4 verschillende helden en in totaal 9 verschillende monsters. Maar zoals je zal zien zijn er bij hetzelfde type monster vaak nog variaties aangebracht. Zo hebben de 8 Orks in totaal 3 verschillende wapens vast. Ook bij de Kobolds is dit het geval.


De namen en de beschrijvingen van deze helden en monsters kan je op de bijgevoegde kaarten vinden zoals je op onderstaande foto's kan zien.


Maar dit zijn lang niet alle soorten kaarten die je in Hero Quest terug zal vinden. Onderstaande foto laat alle typen kaarten zien die in het spel zitten. Van links naar rechts zijn dat: Vuur-bezweringen, water-bezweringen, schatkaarten, wapenuitrustingen, lucht-bezweringen, aarde-bezeweringen, geheime boeken en de verschillende monsterkaarten.


Daarnaast vindt je 2 soorten dobbelstenen terug in Hero Quest en een heleboel kartonnen tegels die steengruis, vallen en geheime deuren kunnen voorstellen. Ook de wentelstrap staat op de rechtse foto.


Uniek bij Hero Quest is het feit er naast miniaturen voor de monsters zelfs allerlei soorten meubilair zijn terug te vinden. Dit geeft Hero Quest toch net een wat andere look dan spellen uit hetzelfde genre. Deze zijn deels van plastiek en deels uit karton maar ze zijn allemaal erg mooi afgewerkt en dragen zeker bij aan de waarde van het spel.


Ook een toffe toevoeging is de hoes die de DM krijgt om zijn plannen achter geheim te houden (zodat niet iedereen de plattegrond van het level kan zien). Hoewel deze hoes niet onmisbaar is heeft het wel een mooie art op de voorkant die bijdraagt aan de sfeer van het spel. De achterkant overloopt dan weer de verschillende meubels die ik hierboven al had laten zien. Ook uitleg over vallen en dergelijke kan je op die achterkant terugvinden. Goed idee van de makers!


Rest mij nu enkel nog de spelregels, het notitieboekje en het boek der opdrachten te laten zien. Ik heb ter illustratie ook het eerste level uit het boek der opdrachten toegevoegd aan de foto's.


Bij deze hebben we alle componenten uit Hero Quest overlopen. En dat zijn er wel wat! De componenten van dit spel zijn beter afgewerkt dan in eender welk ander bordspel dat ik ken en zeer compleet. Daarom kan ik ook niet anders dan Hero Quest hier direct met de maximale score voor de componenten te voorzien: Jawel, een dikke 10/10!

Hero Quest - Gameplay

In dit 2e deel van de review van Hero Quest zullen we overlopen hoe het spel gespeeld wordt. Daarvoor zal ik meer dan eens naar de foto's verwijzen die ik hiervoor gemaakt heb. Als men Hero Quest wil spelen moet men allereerst de plattegrond openvouwen en op tafel leggen. De DM neemt "het boek der opdrachten", zoekt de eerste opdracht, legt deze voor zich en leest het bijhorende verhaal voor aan de andere spelers. Daarna kijkt de DM in het "boek der opdrachten" waar de wenteltrap precies ligt en plaatst hij deze op de map. Hier moeten de andere spelers hun helden opzetten en dit is dus waar het spel van start gaat. Onderstaande foto's tonen dit op een duidelijke manier.


Wie welke held mag spelen en wie de DM mag of moet zijn wordt uitgemaakt door te dobbelen in het begin van het spel. Elke held heeft zijn eigen unieke eigenschappen en hebben dus elk een wat andere speelstijl. Onderstaande afbeelding laat de kaarten die bij de verschillende helden horen zien. Hierop staat alle informatie die relevant is voor de spelers zoals de hoeveelheid dobbelstenen waarmee ze kunnen lopen, aanvallen en verdedigen, maar ook andere nuttige zaken. Intelligentiepunten dienen pas voor bij de uitbreidingen.


We zullen nu een zelfverzonnen mogelijke start van het spel illustreren zodat u een idee krijgt van hoe het spel in elkaar zit. Let wel, ik heb het voor deze illustratie zo simpel mogelijk gehouden. In dit voorbeeld nemen 2 helden het op tegen de DM. Allereerst moet men kijken naar het aantal dobbelstenen dat men mag gooien om te lopen, maar dat is voor alle helden uit het basisspel 2 dobbelstenen. De barbaar begint en rolt, zoals u kan zien op onderstaande foto's, een 4, waarmee hij de kamer ernaast betreedt en voor de Mummie gaat staan die in deze kamer aanwezig is. Daarna zet hij de aanval in en mag hij (zoals zijn kaart zegt) 3 aanvalsdobbelstenen werpen. Hij gooit 2 doodshoofden en 1 schild wat wil zeggen dat de mummie 2 schade zou krijgen. Dit overleeft de mummie echter niet aangezien hij maar 1 lichaamspunt heeft. Toch is hij nog niet verloren want nu mag de DM 4 verdedigingsdobbelstenen gooien. Omdat er echter maar 1 kans op 6 is dat hij het juiste schild werpt en hij er 2 nodig heeft lijken de kansen van de mummie gering. En jawel, de DM gooit slechts 1 juist schild waardoor de mummie sterft. Hiermee heeft de Barbaar zijn eerste tegenstander verslagen.


Hierna is de Elf aan de beurt en als de DM nog overlevende troepen heeft als hij aan de beurt is mag hij in de tegenaanval gaan. We gaan er van uit dat de elf de Kobolt die nog in de kamer achterblijft afgemaakt heeft met  een gewone aanval of met één van de 4 soorten magie-spreuken die hij in het begin van het spel mocht uitkiezen. De overige 3 soorten spreuken mogen enkel door de tovenaar gebruikt worden die normaal gezien ook aan het spel zou hebben deelgenomen. Op onderstaande foto's zie je de verschillende soorten spreuken en enkele voorbeelden ervan.


Vervolgens is de kamer leeg en kunnen de helden op zoek gaan naar verborgen schatten, geheime deuren en vallen. Als die aanwezig zijn moet de DM dit kenbaar maken. Als de DM geen speciale schatten kan aanduiden mag de speler die aan zet is een kaart van de stapel "schatkaarten" trekken. Vaak kan men hierdoor goud vinden waarmee men tussen het huidige en het volgende level in gereedschappen kan kopen om je held te verbeteren. Helaas vind je soms helemaal niets, kom je soms een dwalend monster tegen of loop je in de val zoals op de linkse foto het geval is. Als je op deze wijze het spel verder speelt zou je na een tijd in de positie zoals op de rechtse foto terecht kunnen komen. Hier zie je dat al een groot stuk van de map doorzocht is door de helden en dat ze op dit moment zijn aangekomen in een kamer waar "het Gedrocht" aanwezig is. Dit is een zeer sterke tegenstander. Elk level is anders en het komt maar zelden voor dat alle kamers bezocht moeten worden voordat het level uitgespeeld is. Dit zou dus perfect de laatste kamer kunnen zijn die de helden moeten betreden om het level uit te spelen. In totaal zijn er 14 levels terug te vinden in het "boek der opdrachten" wat goed is voor uren, zo niet dagen, speelplezier.


Eens een level tot een goed einde is gebracht kunnen de spelers, zoals eerder vermeld, uitrustingen kopen om hun helden te verbeteren. Daarna kiest de DM een nieuwe opdracht waarmee hij de helden het vuur aan de schenen zal leggen in de hoop hen nu wel te kunnen verslaan. Dit is in een notendop de look & feel die je zal hebben als je Hero Quest zal spelen. Het moge duidelijk zijn dat Hero Quest, zelfs als we alle aspecten van het spel aan bod laten komen (zoals hier niet het geval was), geen erg moeilijk spel is. Integendeel, Hero Quest is een spel voor jong en oud en blijft van begin tot einde boeien. Het is daarom de ideale instap voor mensen die nog nooit een spel van dit type gespeeld hebben, desondanks dat we hier spreken over een spel van al meer dan 20 jaar oud! 

De score die ik dit spel qua gameplay geef is een 9/10. Dit is een eerlijke score in die zin dat het bepaald werd door onderstaande elementen:

- Alles is simpel gehouden zonder hierin te overdrijven
- Het voelt direct aan alsof je het al jaren gespeeld hebt
- Het gevechtsysteem zit degelijk in elkaar
- Er is voldoende variatie

Wat er nu precies allemaal in zo'n spellendoos van Hero Quest terug te vinden is kan je lezen in het volgende deel van deze Hero Quest review.

Hero Quest - Intro

Vandaag starten we met de allereerste review van het blog.  Allereerste kan ik vermelden dat mijn reviews meestal uit meerdere delen zullen bestaan, zoals ook hier het geval is. Hero Quest is het spel dat ik heb uitgekozen om als eerste te reviewen. De reden daarvoor is dat het zo'n beetje de moeder van mijn favoriete bordspellen-genre is: "Dungeon Crawlers". 

Het bordspel Hero Quest dateert al uit het jaar 1989 en was een creatie van Stephen Baker. Het werd geproduceerd in samenwerking met Games Workshop en uitgegeven door MB, dat sinds 1984 onderdeel is van Hasbro. Hasbro heeft ook tot op heden de rechten van Hero Quest ter beschikking. Helaas  dateert de laatste uitbreiding van Hero Quest al uit de jaren 90 en zijn er na 1992 ook geen heruitgaves van dit bordspel meer op de markt gebracht, ondanks de vraag van vele fans. Toch blijven geruchten van een heruitgave van het spel ook nu nog terug de kop op steken. In totaal verschenen er 6 uitbreidingen op het basisspel waarvan u hieronder een foto kan zien.
Hero Quest - Nederlandse versie 1990
Het doel van het spel? Bij Hero Quest krijgen 1 tot 4 spelers elk een andere held ter beschikking om de DM (Dungeon Master) te verslaan. De Barbaar, de Dwerg, de Elf en de Tovenaar staan ter hun beschikking. De DM heeft een kaart ter beschikking waarop hij kan zien hoe elk level is opgebouwd. Hij mag hier niet van afwijken maar kan wel naar eigen inzicht de middelen die hij ter beschikking krijgt inzetten tegen de vier helden. Hij laat de 4 helden los in zijn Dungeon en probeert te voorkomen dat ze het level weten te overleven. Meer uitleg over hoe dit in zijn werk gaat kan u lezen in het volgende gedeelte van de review dat het gameplay gedeelte zal behandelen.

maandag 9 augustus 2010

Het begin van iets moois?

Dag allemaal,

Dit is de eerste van de vele blogposts die hier zullen gaan verschijnen. De bedoeling is om degelijke reviews te schrijven over allerlei bordspellen. Waarom? Omdat ik mijn ervaringen met anderen wil delen en graag ook wil horen wat jullie van deze spellen vinden. Naast de reviews zelf zal ik ook gedetailleerde foto's posten zodat jullie direct een goed beeld krijgen van de spellen. Wie weet kan ik jullie zelfs overhalen een spel al dan niet te kopen. Natuurlijk ben ik niet de eerste blogger die bordspellen reviews zal schrijven maar u zal spoedig merken dat ik erg gedetailleerd te werk zal gaan. Ik zal zeer eerlijke reviews schrijven en het dus ook zeker niet laten om de negatieve punten van de spellen te bespreken. Hopelijk volgen jullie dit blog spoedig ook! 

Tot ziens.